lørdag 6. desember 2008

Ringmerking på 1-2-3

Det er en del som har spurt meg; "Hvordan er det egentlig du merker de fuglene?" og akkurat det har jeg tenkt å svare på. Takket være min gode venn Anders, som ble med opp i skogen i dag og tok noen bilder, så skulle dette bli en grei sak. Hold deg fast for nå kommer historien "En ringmerkingshistorie med fuglen Anders..."


Det første en må gjøre er å fange inn fuglen, (Se innlegget fangstmetoder av 21.November.2008)
Det kan skje på mange måter, men jeg bruker som regel nett, ruser, eller plukker dem på reir om våren.

Her sitter en blåmeis ( Cyanistes caeruleus) i nettet som er helt naken fordi den ikke har ring. Det må gjøres noe med. Fuglen blir plukket inn, og tatt med opp til merkeplassen.
foto; Trygve Danbolt

Så må en sette på ringen, det gjøres selvfølgelig etter at en har artsbestemt fuglen, men før en tar andre mål og bestemmer andre ting, det hender jo at en glepper den (skjer sjeldnere og sjeldnere ettersom en får mer erfaring, men det er likevel en grei huskeregel. Det er også fort gjort å slippe løs en fugl uten ring, etter at den er kjønns og alderbestemt, og da er vel litt av poenget borte.)

Her får blåmeisen (Cyanistes caeruleus) ring. Det er en lett aluminiumsring i størrelse E som benyttes.
Foto; Anders Røynstrand

Så må en undersøke alder og kjønnet på fuglen. Det varierer fra art til art hvordan dette gjøres, og noen arte klarer en ikke å alders og kjønnsbestemme. Men det er viktig å finne ut så mye som mulig om fuglen, for å få best mulig data.


På blåmeis (Cyanistes caeruleus) så er det greit å måle vingelengden for å kjønnsbestemme fuglen, bredden på nakkestripen, og blåfargen på hodet er også gode indikatorer. Denne fuglen hadde en bred nakkestripe, var mørk blå i bakhode og hadde vingelengde 67mm, noe som betyr at det nok er en hann. For å aldersbestemme så ser en på ytterkanten til armsvingfjærene, som har blitt helt blå hvis det er et voksent individ. Her ser en tydelig (selv om bildet ble litt slørete) at disse ikke er mytt, og at denne fuglen derfor er født i år, altså er den i sitt første kalenderår (1K)
Foto; Anders Røynstrand


Her blir alle dataene notert; dato, klokkeslett, art, kjønn, alder, vingelengde, koordinater og denne blåmeisen (Cyanistes caeruleus) Har også fått navnet Anders etter fotografen.
Foto Anders Røynstrand

Til sist får Anders (til høyre i bildet) holde fuglen, før den slippes fri, og forhåpentligvis lever et langt liv og blir fanget hos mange andre ringmerkere, for på den måten å gi oss massevis av data om trekkvaner, levealder osv.
Foto; Ane Tjugen

det må vel kunne sies å være en rask og enkel innføring. Mer detaljert om dataene som samles inn tenkte jeg å publisere i et senere inlegg, når ånden kommer over meg og jg får skrivekløe om akkurat det.
En så lenge så må du nok bli med en gang for å finne ut mer.
Ta gjerne kontakt på mail trygvedanbolt(at)gmail.com hvis du lurer på mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar