tirsdag 25. november 2008

hva kongen har bestemt...

Nå er det slik at vår kjære konge har vedtatt en del lover, eller det vil si, han har noen gode folkevalgte byråkrater som har gjort unna den jobben... Altså så er det egentlig vi som har laget de lovene som vi må følge, ihvertfall de som har brukt retten sin til å stemme på stortingsvalget. Det har jeg, og det kommer jeg til å fortsette med, så derfor så får jeg vel følge de lovene og forskriftene som jeg selv indirekte har vært med på å stemme frem.

Denne flaggspetten(Dendrocopos major) er vernet med hjemmel i viltlovens §3, og jeg tror den er ganske fornøyd med akkurat det, selv om den nok ikke har reflektert så mye over det.
Foto Trygve Danbolt

Den loven som berører ringmerking av fugl er viltloven. Og det aller viktigste i denne loven er det som kalles speilvendingsprinsippet;
Viltl. av 29-05-1981 kapittel 1: §3:
" alt vilt, herunder dets egg, reir og bo er fredet... Det er forbudt å fange, jage, drepe, eller skade fredet vilt."
Før var det slik at man vernet noen arter, og satte jaktbegrensning på hver enkelt art, nå er det prinsippe snudd på hode, og alle ville dyr er fredet, også lager man unntak av loven der man finner behov for det. drmed er det ikke selve ringmerkingen, men fangingen av fuglene som er ulovlig i følge loven.

Men det er selvfølgelig en grunn til at sånne som meg kan drive med ringmerking. Det finnes et unntak, eller en spesifisering i viltlovens kapittel VI §26 nr4;
"Kongen kan gi nærmere regler om innsamling av egg og deler av vilt og om felling, merking og fangst av vilt for vitenskapelige eller andre særlige formål uten hensyn til de regler som ellers gjelder"
Og det har vår kjære konge gjort, eller det vil si hans allerede nevnte byrokrater. Og de har forfattet en forskrift som har fått det klingende navnet: "Forskrift om innfanging og innsamling av vilt for vitenskapelige eller andre særlige formål." Også kalt Forskrift 349.
Denne forskriften så dagens lys i 1974, og er siden den gang blitt revidert en rekke ganger, og siste utgave ble til 14 mars 2003.

Kapittel 4 i denne forskriften er laget spesielt til ringmerkere, og det er her vi finner de retningslinjene som vi må følge.
Her kommer en oppsumering av forskriften, med de viktigste delene som gjelder ringmerking. Hele loven kan du finne ved å følge linken på sida "forskrift 349"

§21: "...For å kunne ringmerke fugl og merke flaggermus kreves lisens for dette gitt av direktoratet... Søker må dokumentere nødvendig erfaring med bruk av fangstredskaper samt håndtering og merking av levende fugl eller flaggermus."
§22:" Ved bruk av fangstredskaper for ringmerking av fugl... skal fangede individer straks slippes fri. Fangstredskapet skal være under kontinuerlig tilsyn når det står til fangst. Når fangstredskap ikke lenger er under tilsyn, skal det stenges eller fjernes slik at det ikke kan fange."

§23: "Den som får tillatelse til å merke vilt, skal sende rapport til direktoratet* eller til den direktoratet bestemmer. Den som har lisens til ringmerking, skal sende rapport om foregående års aktivitet og merking innen 15. februar hvert år. "

Det er også greit å nevne at ringmerkere ikke er unntatt av viltlovens §3; "Ved enhver virksomhet skal det tas hensyn til viltet og dets egg, reir og bo, slik at det ikke påføres unødig lidelse og skade."

Lovene som det er referert til her kan du enkelt og greit finne på www.lovdata.no, eller ved å bruke linkene til høyre. "Viltloven" og "Forskrift 349"

*Når det står "direktoratet i lovteksten, så menes direktoratet for naturforvaltning. (www.dirnat.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar